{ "title": "Yağ Molekülü", "image": "https://www.molekul.gen.tr/images/Yag-Molekulu-64.jpg", "date": "21.01.2024 22:59:56", "author": "Esin Gödekmerdan", "article": [ { "article": "Yağ Molekülü, yağlarda polimerleşme yoktur. Yağların monomerleri de bulunmaz. Yağ molekülü bir adet gliserol molekülüne üç adet yağ asidinin bağlanması yolu ile meydana gelir. Yağlar genel olarak on altı ile on sekiz karbon atomu ve onlara bağlı hidrojen atomlarından meydana gelen uzun zincir biçimindeki moleküllerdir. Yağ molekülünün meydana gelmesi esnasında gliserol molekülünde yer alan karboksil grupları ile gliserol molekülünün OH arasında ester bağı oluşturularak üç molekül su açığa çıkarılır. Yağ asitleri her zaman birbirleri ile aynı uzunluklarda olmak zorunda değillerdir değişiklik gösterebilirler. Yağ molekülünü meydana getiren yağ asitleri yapılarına göre iki farklı türe ayrılır. Doymuş yağ asitleri ve doymamış yağ asitleri olmak üzere. Doymuş yağ asitlerinde karbon atomları arasında tek bir bağ mevcuttur. Tek bir bağ olmasının sebebi karbon atomlarının tamamı ile hidrojene doymuş halde olmasıdır. Doymuş yağ molekülü hayvansal yağlardan elde edilir ayrıca oda sıcaklığında katı halde bulunurlar. Doymamış yağlar ise bitkisel ürünlerden elde edilirler ve oda sıcaklığında sıvı bir şekilde bulunurlar.

Yağ molekülü görevleri
" } ] }