{ "title": "Suyun Molekül Yapısı", "image": "https://www.molekul.gen.tr/images/Suyun-Molekul-Yapisi-18.jpg", "date": "20.01.2024 06:31:57", "author": "Gülşah Tonbul", "article": [ { "article": "Suyun molekül yapısı, H2O şeklinde formüle edilmektedir. Bu kısaltma iki hidrojen atomunun ve bir oksijen atomunu ifade etmektedir. Su inorganik madde grubunda yer almaktadır. Su canlıların olmazsa olmaz kaynaklarından bir tanesidir. Vücudun %70'nin sudan oluştuğunu düşünürsek ne kadar önemli olduğu ortaya çıkacaktır. Suyun molekül yapısını ifade eden sembol iyonik olarak, bir hidrojen iyonunun (H+) ve bir hidroksit (OH+) iyonuna bağlanması şeklinde ifade edilmektedir.

Suyun molekül yapısı şekli

Suyun molekül yapısı, düzgün dörtyüzlü formda olmaktadır. Bu şeklin üst kısmında oksijen atomu, birbirleri ile komşu olmayan alt noktadaki iki köşede ise oksijene bağlı olan iki hidrojen atomu ve son kalan iki köşede ise ortak halde elektron çiftleri yer almaktadır. Bu yapıda bulunan hidrojen atomları 104,5 derece açı ile oksijen atomuna bağlı bulunmaktadır. Aralarında bulunan bu açıya bağ açısı adı verilmektedir.

Suyun molekül yapısının özellikleri nelerdir?

Suyun molekül yapısı dipol özelliği taşımaktadır. Molekülün etrafında bulunan elektrik dağlımı homojen nitelikte değildir. Oksijen tarafından sağlanan elektron miktarı fazla olmakla beraber negatif yük (-) durumda kalmaktadır. Hidrojen tarafından sağlanan elektron yükü ise düşüktür. Buna karşın pozitif yük (+) olmaktadır. Özetle yapıya baktığımız zaman suyun molekül yapısının bir bölümü negatif diğer bölüm ise pozitif değer taşımaktadır. Dışarıdan incelendiği zaman elektriksel olarak nötr yapıdadır. Bir molekül yapısının ortak elektron çiftleri ile diğer molekülün hidrojen çekirdeği arasında hidrojen bağı oluşmaktadır. Bu durumun nedeni karşılıklı meydana gelen elektrostatik reaksiyondur. Bu şekilde meydana gelen bağa kohezyon gerilim adı verilmektedir. Sulu olarak bulunan çözeltilerde çözelti içerisinde bulunan moleküllerin anyonla katyonları su molekülleri ile sarılmış durumda olmaktadır. Yüksüz polar formda olan moleküller su molekülleri arasında bulunan yapının kırılmasını sağlayarak bu bağı kendileri tekrar kurarlar. Örneğin şeker suda bu özellik sayesinde rahat çözülmektedir.
" } ] }