{ "title": "Şeker Molekülü", "image": "https://www.molekul.gen.tr/images/Seker-Molekulu-29.jpg", "date": "20.01.2024 16:58:56", "author": "Remziye Turan", "article": [ { "article": "
Şeker molekülü; dendiği zaman ilk akla gelen şey bildiğimiz beyaz şekerdir. Ancak günlük yaşantımızda doğada organik olarak çok çeşitli şekillerde görülen şeker moleküllerinin bir türevidir. Basit bir şeker olarak adlandırılan glikoz insan yaşamı için çok önemli bir yere sahip olan karbonhidratlardan biridir. Bu karbonhidratlar canlı organizmalar için çok önemli bir yere sahiptir.

Şeker molekülü çeşitleri nelerdir?

Karbonhidratlar hücreler çok önemli bir yere sahip enerji kaynaklarından biridir. Bu karbonhidratlardan bazıları şunlardır. Ekmek, patates, pirinç gibi daha sayabileceğimiz birçok ürün bulunmaktadır. Bu karbonhidratlarda bolca glikoz yani doğal şeker bulunmaktadır. Glikoz fotosentezin ana kaynağıdır. Hücresel solunum yapar. Yunanca gliko diye isimlendirilen şeker ülkemizde Tıp dilinde glikoz denmektedir. Ancak temel uygulamalı kimya birliğinde (IUPAC)'ın söylediği kurala göre monosakkaritin yerine glikoz bahsi geçen şeker çeşitlerinden biridir. Ancak Kimyadan şeker molekülü olarak bilinen ve gliko eki alan şekerli bileşiklere aittir. Şeker molekülü açık halkalı asidik ya da siklik şeklini alabilmektedir. Halkalı aldehitli C atomu olan C-5 suyun içerisinde her iki şekliyle birbirine dengelidir. Ancak pH 7'deki şekli en çok halkalı olandır. Bu şeker molekülü dediğimiz şey 5 carbon ve bir oksijenden oluşmuştur. Pirana halkasına benzetildiği için şeker molekülüne gliko pirazoz denilmektedir. Bu halka içerisindeki karbonlardan 4 tanesi hidroksil çeşidine bağlıdır. Beşincisi ise halkanın dışarıda kalan ve CH² HD kısmını oluşturan ve altıncı karbona bağlıdır. Bir şeker molekülü olan selülozun ağaç dokusundaki hali %50 pamuğun dokusundaki hali ise %90'dır. Kapalı formülün bir diğer adı glikozdur. Bugün meyvelerin hepsinde bir miktar glikoz bulunmaktadır.

Şeker molekül formülleri
" } ] }