{ "title": "Oksijen Molekülü", "image": "https://www.molekul.gen.tr/images/Oksijen-Molekulu-42.jpg", "date": "20.01.2024 07:24:51", "author": "Zafer Eliaçık", "article": [ { "article": "Oksijen mokekülü, atom numarası 8 numarası olan ve O harfi ile gösterilen bir kimyasal element olduğu bilinmektedir. Standart ve şartlar altında, elementin iki oksijen atomu bağlanırsa baya bir soluk mavi renge sahip, kokusu olmayan, tadı olmayan ve O2 formülü olarak adlandırılan dioksijen gazını meydana getirir.

Oksijen periyodik tabloda bulunan kalkojen grubunun bir üyesi olduğu bilinmektedir. Periyodik tabloda bulunan neredeyse bütün elementlerle bileşik oluşturulabilen atomdur.

Suyun kütlesinin %88'i oksijen olduğu bilinmektedir. Yani suyun çoğunluğu oksijenden oluşmaktadır. Zaten bu sayede balıklar ve ona benzer deniz canlıları suda nefes alabilir ve yaşayabilmektedirler. Organizmalarda bulunanhem organik hem de inorganik bileşikler neredeyse hepsinde oksijen bulunmaktadır. Element halindeki bulunan oksijeni bazı bakteri türleri, algler, bitkiler üretir ve tüm kompleks yaşam biçimine sahip canlılar ise hücresel solunum yaparken bu oksijeni kullanmaktadırlar.

Oksijenin kullanım alanları arasında çelik sanayi, plastik sanayi ve tekstil alanları vardır. Ayrıca bu alanların yanında roket yakıtı olarak, hava araçlarında, denizaltı yapımında, uzay uçuş programlarında ve dalgıçlıkta yaşam destek ünitesi olarak da kullanılabilmektedir.

Oksijen molekülünün özellikleri nelerdir?

Standart sıcaklık ve basınçta altında oksijen çok soluk olan bir mavi renge sahip ve herhangi bir kokuya sahip olmayan bir gazdır.

Oksijen molekülünün çekirdek kısmında 8 adet proton bulunduğu bilinmektedir. Kimyasal tepkimelerin çoğunda toplamda iki elektron alarak eksi durumuna geçmektedir. Oksijen normal sıcaklıkta şartları altında pasif durumda, yüksek sıcaklık altında ise aktif duruma geçtiği de bilinmektedir.

Oksijen molekülünün kullanım alanları
" } ] }