{ "title": "Oksijen Molekül Ağırlığı", "image": "https://www.molekul.gen.tr/images/Oksijen-Molekul-Agirligi-81.png", "date": "20.01.2024 13:54:26", "author": "ismet karaevli", "article": [ { "article": "Oksijen Molekül Ağırlığı, Oksijen simgesi \"O\" harfi ile olan ve atom numarası 8 olan kimyasal elementtir. Oksijen periyodik tablodaki kalkojen grubuna üyedir. Neredeyse tüm elementlerle kolayca bileşerek büyük ölçüde re aktif olan bir ametaldir. Kütlesel olarak evrende en bol bulunan 3. Elementtir. İlk iki sıra helyum ve hidrojene aittir. Yer kabuğunda en bol bulunan ise oksijendir kütlenin neredeyse yarısını oluşturur. Serbest oksijen; sudan oksijen elde etmek için güneş ışığını kullanan foto-sentetik organizmalar olmadan dünya üzerinde bulanamayacak şekilde fazla reaktiftir. Oksijen elementi yaklaşık olarak 2.5 milyar yıl önce atmosferde birikmeye başlamıştır.

Diatomik oksijen gazı hacimsel olarak havanın %20,8 ini, suyun kütlesinin %88'ini oluşturur. Bu yüzden canlı organizmaların kütle hacminin büyük bir kısmı oksijen tarafından oluşturulur. Organizmanın organik ve inorganik neredeyse tüm moleküllerinin yapısında oksijen bulunur.

Oksijen molekül ağırlığı, 15,9994(3) g. Mol-1'dir ve gaz halinde bulunur. Oksijenin rengi yoktur ve kokusuzdur. Kübik bir yapıya sahiptir. Oksijen yanıcı bir gazdır ve saf oksijende hemen hemen tüm maddeler yanar söndürmek güç olur.

Oksijenin kullanıldığı alanlar; çelik, plastik ve tekstil üretimi yer almaktadır. Ayrıca roket yakıtı, hava taşıtlarında, denizaltılarında, insansız uçuş programlarında ve dalgıçlıkta kullanılır. Tedavi yöntemi olarak; oksijen terapisi ve yaşam destek ünitelerinde kullanılır.

Aşırı oksijen solunması vücutta bazı organların tahrişine ve zatürreye neden olabilir. Aşırı oksijene maruz kalan birey derhal havadar bir alana çıkarılmalı ve doktora haber verilmelidir.
" } ] }