{ "title": "Moleküller Arası Bağlar", "image": "https://www.molekul.gen.tr/images/Molekuller-Arasi-Baglar-97.jpg", "date": "19.01.2024 01:03:20", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Moleküller Arası Bağlar; Maddenin gaz halinde madde molekülleri birbirinden oldukça uzakta ve bağımsız hareket ederler. Moleküller arası mesafe fazladır, aralarında itme-çekme kuvveti yok denecek kadar azdır. Maddenin katı ve sıvı halinde gaz haline göre moleküller arasındaki bağlar çok daha kuvvetlidir, mesafeler daha azdır. Gaz halden katı veya sıvıya geçiş olduğu zaman moleküller arasında itme-çekme kuvvetleri meydana gelir. Bu itme-çekme kuvveti ile moleküllerin arasında oluşan etkileşim moleküller arası bağ olarak tanımlanır. Bu çekim kimyasal bir bağ değildir.

Moleküller arasındaki bağlar nelerdir?

Dipol- dipol etkileşimi; Polar olan moleküllerde + ve - yüklerin birbirlerini çekmeleri ile meydana gelir. Van der wals çekimlerine göre daha kuvvetli olan etkileşimlerdir. HF bileşiğinde hidrojen (H) ve flor (F) atamları arasında dipol-dipol etkileşimi vardır. Bunun dışında; HCI, H2O bileşiklerinde de dipol-dipol etkileşimi bulunur.

Van Der Wals Çekimleri; Kovalent bağlı olan apolar moleküllerde (H2, CO2, N2 gibi) ve soygazlarda (He, Ne, Ar gibi) yoğun fazlarda yalnızca kütlelerinden kaynaklı bir çekim kuvveti meydana gelir. Bu kuvvet van der wals çekimleri (Bağları) olarak tanımlanır. Yoğun fazda yalnızca van der wals bağı var olan maddeler moleküler maddeler olarak tanımlanır. Van der wals etkileşimi en fazla olan molekül I2 (İyot), en az olan ise F2 (Flor).

Hidrojen Bağları; Hidrojen atomunun O (Oksijen), F (Flor), azot (N) gibi elektron ilgisi fazla olan atomlar ile yapmış olduğu bağlardır. Örnek olarak; HF, H2O, NH3 gibi. Bu gibi bileşiklerde moleküllerin bir arada olmasını sağlayan bağ hidrojen bağlarıdır.

Hidrojen bağları hem dipol-dipol bağlarından hem de van der wals bağlarından çok daha kuvvetli olan bir bağdır.
" } ] }