{ "title": "Molekül", "image": "https://www.molekul.gen.tr/images/Molekul-36.jpg", "date": "21.01.2024 09:45:30", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Molekül: birbirine bağlı halde gruplar halinde bulunan atomların meydana getirdiği kimyasal bileşimlerin en küçük esas yapısına molekül denir. Farklı bir deyişle bir molekül, bileşiği meydana getiren atomların eşit şekilde bulunduğu en ufak birime denir. Molekül yapısında birden çok atom bulundurur. Bir molekül parçası, benzer iki atomun bağlanması ile veya değişik sayılarda yine değişik atomların bağlanması neticesinde de meydana gelebilir. Bir suyun molekülü üç atomla oluşur. Bunun açılımı ise iki hidrojen ile bir oksijendir. Bir hidrojen peroksit molekülü ise iki hidrojen ile iki oksijen atomundan oluşmaktadır. Diğer yandan bir kanın proteini olan gamma globülin ise 1996 adet atomdan meydana gelirken, beraber yalnızca dört değişik atom bulundurur. Bunlar; hidrojen, karbon, oksijen ve nitrojendir. Molekülleri meydana getiren bu kimyasal bağlara moleküler bağ denilir.

Moleküler Bağlar

Bir molekül atomlarının arasında yer edinen bağlardır. Bu moleküller arasındaki bağlardan daha güçlüdür. Sudaki molekülün atomlarını bir arada bulunduran bu bağ moleküler bağlara bir örnektir. Diğer yandan su moleküllerinin buz durumdayken bunu bir arada tutan bağ ise moleküller arası bağlara örnek oluşturur.

Molekül Kovalent Bağlar: İki adet atomun elektron paylaşımı ile oluşan bağ, moleküler bir bağdır. Bu bağı meydana getiren her bir atom elektronun çiftine bir elektron verir. Bu bağ şayet aynı olan iki atomdan meydana gelmiş ise meydan getirilen bağa apolar kovalent bağ adı verilir. Elektron çifti bu iki atoma da aynı mesafededir. Diğer taraftan, bu bağ şayet iki değişik atom tarafından meydana getirilmiş ise bu durumda oluşturulan bağa polar kovalent bağ denir. Böyle bir durumda elektro negatifliği daha yüksek olan atom elektronun yoğunluğu, negatifliği daha az olan atoma göre artmaktadır.

Molekül İyonik Bağları: Molekülde iyonik bağ ise bir veya daha çok olan elektronun bir atomdan ayrılarak, farklı bir atoma bağlanması oluşumu sonrası pozitif ve negatif iyonların meydana gelmesi sonucunda oluşan bağdır. Örneğin Sodyum ve Klorun atomlarından meydana gelmiş NaCl'ü olan bağ iyonik bağ için tipik bir örnek teşkil eder.

Molekülün Metalik Bağları: Metale ait molekül atomlarını bir arada bulunduran bir bağ türüdür. Metal atomları çekirdeği ile valans elektronları arasında bulunan etkileşimin gücü çok zayıftır. Bu nedenle atoma ait bu valans elektronları, serbest bir halde hareket edebilir. Band teorisinde, metal atomlarının çevresi, valans elektronları tarafından oluşan, serbest elektron denizi ile çevrilmiştir. Bu serbest olan elektronların, paylaşımı neticesinde metalik bağ meydana gelir.
" } ] }