{ "title": "Molekül Yapılı Element", "image": "https://www.molekul.gen.tr/images/Molekul-Yapili-Element-52.gif", "date": "19.01.2024 15:57:40", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Molekül Yapılı Element; Yapısında kendisinden başka madde bulundurmayan maddeler olarak tanımlanır. Saf maddeler bileşikler ve elementler olarak iki ayrı başlık altında incelenir. Element yapısında tek cins atom bulunduran saf maddelere denir. Elementlerin yapı birimleri atomlardır. Elementler hem fiziksel hem de kimyasal yöntemlerle kendinden daha basit maddelere ayrıştırılamazlar. Bir elementi meydana getiren tüm atomların büyüklükleri ve bu atomlar arasındaki mesafeler aynıdır. Ama bir elementin atomları ile farklı bir elementi meydana getiren atomlar arasındaki mesafe ve atom büklükleri farklıdır. Yani her elementin atomları kendine özgüdür. Kendilerine özgü yoğunlukları, atom ağırlıkları vardır. Aynı element kullanılarak yapılmış farklı maddeler de aynı cins atomlardan meydana gelir.

Elementi meydana getiren atomların birbirlerine olan mesafeleri elementin katı, sıvı veya gaz haline göre değişebilir. Katı madde ise atomlar arası mesafe yok denecek kadar az, sıvı madde ise mesafeler biraz varken gazlarda atomlar arası mesafe daha fazladır. Hem canlı hem cansız varlıklar elementleri yapısında bulundurur. Elementler sembollerle ifade edilirler.

Element çeşitleri
Atomik yapılı element

Bazı elementleri meydana getiren atomlar doğada yalnız başına bulunurlar. Bu şekilde atoma sahip olan elementler atomik yapılı element olarak tanımlanır. Atomik yapılı olan elementlerin en küçük yapı birimi atomlardır. Atomik yapılı element örnekleri; Demir elementi (Fe), bakır elementi (Cu), alüminyum elementi (Al), çinko elementi (Zn), kurşun elementi (Pb), altın elementidir.

Moleküler yapılı element

Bazı elementleri meydana getiren atomlar doğada ikili ya da daha fazla sayıda, karmaşık yapılı olarak bulunur. Bu şekilde atomlara sahip olan elementler molekül yapılı element olarak tanımlanır. Moleküler yapılı olan elementlerin en küçük yapı birimi moleküllerdir. Molekül; iki veya daha fazla sayıda atomun bağlar ile bağlanıp meydana getirdiği atom grubudur.

Molekül yapılı element örnekleri; İyot elementi (I), oksijen elementi (O), hidrojen elementi (H), karbon elementi (C), fosfor elementi (P), azot elementi (N), kükürt (S) elementidir.
" } ] }