{ "title": "Molekül Atom", "image": "https://www.molekul.gen.tr/images/Molekul-Atom-92.jpg", "date": "21.01.2024 23:58:45", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "
Molekül Atom, birbirine bağlantılı olarak oluşan gruplaşan atomların oluşturduğu kimyasal bileşiklerin en küçük temel yapısını teşkil eden birimdir. Molekül bileşenleri yapısında birden fazla atom barındırır. Bir molekül bileşik maddesini meydana getiren atomların eşit oranda bulunması yapısal düzenin gerekliliğinin ortaya konulmasına yönelik değerlendirilir. Moleküller iki adet aynı nitelikteki atomun bağ kurması sonucu veya farklı sayılardaki atomların bağlanması sonucunda oluşmaktadır. Molekül atom, elementin özelliğini ifade eden en küçük yapı taşı olarak da belirtilmektedir. Bu noktadaki söz konusu atom nötron, proton ve elektrondan oluşmaktadır. Nötron ve proton molekül atomun çekirdeğini meydana getirir. Elektron ise çekirdeğin çevresinde belirli yörüngede hareket halinde devamlı dolaşmaktadır. Elektron eksi yüklü, proton artı yüklü nötron ise yüksüz haldedir.

Molekül Atom Ağırlığı

Molekül atom ağırlığı proton, elektron ve nötron bileşenlerinin ağırlığına eşittir. Ancak bu hususta elektron maddesinin ağırlığı oldukça küçük yapılı olduğundan ötürü ağırlığı sıfır olarak kabul edilir. Bahse konu olan bu ağırlık tespit edildiğinde öncelikle hidrojen bileşeninin 1 protonun ağırlığına 1 akb denilmekte olup diğer bileşenler hidrojen atomu ile bağıntılı bir şekilde tespit edilmektedir. Molekül atom ağırlığı kapsamında serbest bileşik parçası kavramı önem taşımaktadır. Çünkü molekül atom doğada serbest halde bulunmaktadır. Bu ağırlığın doğru şekilde hesaplanması için atom ağırlık düzeylerinin bilinmesi gerekir.
" } ] }