{ "title": "Hibritleşme ve Molekül Geometrisi", "image": "https://www.molekul.gen.tr/images/Hibritlesme-Ve-Molekul-Geometrisi-48.png", "date": "20.01.2024 21:51:30", "author": "Ebru", "article": [ { "article": "Hibritleşme ve molekül geometrisi konusu, kimya dersinin önemli bir konusu olmasının yanı sıra öğrencileri zorlayan bir konu olarak da bilinmektedir. Molekül geometrisini belirleyen ve etkileyen birçok faktör ya daunsur bulunmaktadır. Bir moleküldeki, bağların arasında bulunan açılar, çevredeki atomların merkez atomun çevresindeki yerleşme durumu veya düzeni ve atomların arasında oluşmuş yani bulunmakta olan bağlar molekül geometrisini belirleyen veya etkileyen faktörlerden bazılarıdır. Molekül geometrisi veya molekül şekli adı verilen konu, bir molekülün hem fiziksel hem de kimyasal özelliklerini belirlemekte ve bunları açıklamak için de bünyesinde farklı teoriler barındırmaktadır.

Değerlik Kabuğu Elektron Çiftleri İtme Teorisi (VSEPR Teorisi)

Molekül geometrisini veya diğer bir adıyla molekül şeklini belirlemek için kullanılan teorilerden biri de değerlik kabuğu elektron çiftleri itme teorisi veya diğer bir adıyla VSEPR teorisidir. Bu teoride, molekül geometrisi veya molekül şekli, merkez atomdaki elektron grupları sayesinde tahmin edilebilmektedir. Elektron çiftlerinin birbirlerini itelemesi, elektronların birbirlerinden çok uzağa yerleşmelerine neden olmaktadır. Son yörüngede 2 elektron çifti bulunuyor ise çizgisel veya diğer bir adıyla lineer, son yörüngede 3 elektron çifti bulunuyor ise üçgen düzlemsel şekil, son yörüngede 4 elektron çifti bulunuyor ise düzgün bir dört yüzlü veya diğer bir adıyla tetrahedral şekil, son yörüngede 5 elektron çifti bulunuyor ise üçgen bipiramidal şekil ve son yörüngede 6 elektron çifti bulunuyor ise de düzgün sekiz yüzlü veya diğer bir adıyla oktahedral şekil adı verilmektedir. Ayrıca elektron çiftleri, birbirleri arasında bulunan itme kuvvetleri en az olacak düzende yerleşmektedir. Değerlik kabuğu elektron çiftleri itme teorisinin veya diğer bir adıyla VSEPR teorisinin uygulanması için çeşitli adımlar bulunmaktadır. İlk adım olarak, molekül için Lewis yapısı belirlenmekte ve bu Lewis yapısı çizilmekte olup daha sonra ise merkez atomdaki tekli bağ ve bağ yapmamış elektron çifti adedi belirlenir. Bulunan elektron çifti adedinin belirlediği elektron çiftine ait olan geometri belirlenir. Son olarak da molekül geometrisi bulunmaktadır.

Valens Bağ Teorisi (Değerlik Bağ Teorisi)

Valens bağ teorisi veya diğer bir adıyla değerlik bağ teorisi, molekül geometrisi veya diğer bir adıyla molekül şeklini, örtüşen tek elektronlu orbitallerin yerleşme konumlarına ve şekillerine göre belirlemektedir. Sonuç olarak ise merkez atomda hibrit orbitaller meydana gelmektedir.

Molekül Orbital Teorisi

Atom çekirdeğinin çevresinde bulunan molekül yörüngeleri sayesinde, bu teoride, molekül şekli veya diğer bir adıyla molekül geometrisi bulunmaktadır. Atom yörüngelerinin birleşmesiyle oluşmaktadır.

Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Noktalar

Molekülde en basit şekilde elektron veren ve çok fazla sayıda bağ yapmış olan atomlar merkez atom olarak seçilmektedir. Enerji düzeyleri birbirlerinden farklı olan orbitallerin, çeşitli şeyler sonucu etkileşim içerisinde olup, aynı enerji düzeyine ve konuma geçmesine ve aynı orbitaller olmasına hibritleşme adı verilmektedir. Aynı orbitaller olan bu orbitallere de hibrit orbitaller adı verilmektedir.
" } ] }