{ "title": "Elementlerin Molekül Ağırlıkları", "image": "https://www.molekul.gen.tr/images/Elementlerin-Molekul-Agirliklari-22.png", "date": "20.01.2024 12:20:42", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Elementlerin Molekül Ağırlıkları, Kimyanın en önemli kavramıdır. Yapısında tek cins atom içeren maddelere element denmektedir. Tabiatta bildiğimiz 92 çeşit element vardır. Yapay olarak elde edilenler ise günümüzde bilinen toplamda 116 çeşit element vardır. Elementler semboller ile gösterilir. Bu semboller yazılırken ilk harf her zaman büyük, ikinci harfi de küçük yazılır. Aynı zamanda hidrojen ve oksijen elementlerinde olduğu gibi atomlar, proton, nötron ve elektrondan oluşur. Proton ve nötron atomun çekirdeğini oluşturmaktadır. Elektron da çekirdeğin etrafında belirli bir yörüngede olan dolanım hareketini yapar. Bu maddeleri oluşturan elementler ve buna bağlı olarak da yüzden farklı atomlar vardır. Bu çeşitliliğin sebebi ise atomların farklı şekillerde ve sayılarda bir araya gelmesidir. Mesela tuz, şeker, su ve karbondioksit gibi maddeler bunların arasındadır. Moleküler aynı cins atomlardan oluşursa element molekülü, farklı cins atomlardan oluşur ise bileşik molekülüdür.

Molekülleri oluşturan atomların kendisine özgü yapıları ve sıraları bulunur. Bu durumda birbirinden farklı maddesel özelliklerin ortaya çıkmasıdır. Atom ağırlığı proton, nötron ve elektron ağırlıklarının toplamına eşittir. Fakat elektron ağırlığı çok küçük olduğundan dolayı ağırlığı, her zaman sıfır olarak kabul edilir. Bu bileşiğin özelliğini gösteren en küçük serbest parçasıdır. Bütün elementler ve bileşikler saf maddelerdir. Bu sebeple farklı koşullarda olsa bile kendisini oluşturan atomik ve moleküler yapısını ve özelliğini korur. Herhangi bir elementin atomik kütlesi ise o elementin doğal olarak bulunan izotopların kütlesine ve doğadaki bulunma yüzdelerine bağlıdır. Yani bir element doğadaki birden fazla izotoptan oluşursa, bu elementin atom ağırlığı elemente bağlantılı olarak izotopların atom kütlesinden farklı olur. Bu nedenle kimyasal yollarla farklı maddelere ayrılamayan bazı moleküller tek türde atomdan oluşurken, bazı moleküller farklı türde atomlar içerebilir.

Elementlerin Molekül Ağırlıkları

Atomlar artı yüklü bir çekirdek ile bunun etrafını saran eksi yüklü bir elektron bulutundan oluşur. Atomlar birbirine yaklaştığında ise elektron bulutları birbirleriyle ve çekirdeklerle etkileşime girer. Bu sistemin enerjisini düşürecek bir etkileşim olur ise atomlar birbirine bağlanarak bir molekül oluştururlar. Yapısal olarak herhangi bir molekül tek bir atomdan (He) molekülüdür ya da diğer asal gaz molekülünde olduğu gibi bir arada tutulan atom çokluğundan oluşabilir. Kimyasal olarak bağlanmış iki atomdan oluşan moleküllerde ise atomların her ikisi de aynı türde olur ise iki çekirdekli molekül denir. Şayet farklı türden olur ise karma çekirdekli molekül denir. Karbondioksit ve su molekülü gibi ikide fazla atomdan oluşan moleküllere de çok atomlu molekül denir. Polimer molekülleri ise binlerce atomdan oluşur. Bir molekülün molekül ağırlığı, bunu oluşturan atomların atom ağırlıklarının toplamına eşit olur. Molekül ağırlığı M olan bir maddenin M gramıdır veya molüdür. Bütün maddelerin molekül gramındaki molekül sayısı ile aynıdır. Buna göre 6,023+1023 denir.
" } ] }