{ "title": "Bileşik Molekülü", "image": "https://www.molekul.gen.tr/images/Bilesik-Molekulu-79.jpg", "date": "20.01.2024 09:22:29", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Bileşik Molekülü; Molekül iki veya daha fazla atomun bir araya gelerek oluşturduğu atom grubuna molekül denir. Molekülü meydana getiren atomlar aynı cins atomlar da olabilir, farklı cins atomlar da olabilir. Bir bileşiği meydana getiren atomların eşit ıranda yer aldığı en küçük birim olarak da tanımlanır molekül. Moleküllerin yapısında birden fazla atom bulunur. İki tür molekül vardır;
Element Molekülü

Aynı cins atomların oluşturduğu molekül grubudur. Fiziksel veya kimyasal yöntemler ile daha basit maddelere ayrıştırılamazlar. Homojen özellik gösterirler. Semboller ile ifade edilirler. Saf maddedirler. Element moleküllerinin erime ve kaynama noktaları belirgindir. Element molekülü örnekleri; Hidrojen elementi (H2), oksijen elementi (O2), iyot elementi (I2), karbon elementi (C2), azot elementi (N2), kükürt elementi (S2), fosfordur.

Bileşik Molekülü

İki ya da daha fazla atomdan meydana gelen, farklı cins moleküllerden oluşan bileşiklerdir. En küçük yapı taşları moleküllerdir. Saf maddelerdir. Formüller ile ifade edilirler. Bileşik molekülü oluşumu esnasında enerji alışverişi olur. Kimyasal yöntemler ile bir araya gelir ve kimyasal yöntemler ile kendilerinden daha basit maddelere ayrıştırılabilirler. Fiziksel yöntemler ile daha basit maddelere parçalanamazlar.

Bileşik molekülü; kendini oluşturan element atomlarının özelliklerini göstermezler. Kovalent bağlı yapıdadırlar. Bileşik moleküllerinin kendilerine has erime noktaları, kaynama noktaları, yoğunlaşma sıcaklıkları, donma noktaları vardır. Bileşik molekülü örnekleri; Glikoz yani şeker bileşiği (C6H12O6), su (H2O), amonyak (NH3), karbondioksit (CO2), hidrojen klorür (HCI), kükürt dioksit (SO2), hidrojen florürdür.
" } ] }