{ "title": "Atp Molekülü", "image": "https://www.molekul.gen.tr/images/Atp-Molekulu-76.PNG", "date": "21.01.2024 11:47:34", "author": "ufuk engin kulak", "article": [ { "article": "Atp molekülü, Her hücrede bulunan yüksek enerjili bir moleküldür. Her hücre kendi Atp'sini üretir. Atp molekülünün görevi, hücreyi gerekli enerji ile depolamak ve beslemektir. Atp kas kasılmaları, sinir uyarıları, metabolizma işlevleri ve diğer çeşitli yaşam sürdürme işlevlerini yerine getirmek için gerekli enerjiden sorumludur. Atp molekülü, her hücreye kimyasal ve mekanik reaksiyonlar için ihtiyaç duydukları enerjiyi sağlarlar.

Atp molekülü, hücrenin sitoplazmasında bulunur. Atp'nin tüm hücre parçalarının yanında olması, hücrenin kimyasal ve mekanik reaksiyonlar için ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamakta kolaylık sağlar. Atp molekülü, gıdaları parçalayarak enerjisini alır. Atp molekülü yüksek enerjilidir ve bu molekülün ana maddeleri karbon, hidrojen, azot, oksijen ve fosfordur. Atp hücreden hücreye, canlıdan canlıya aktarılamaz. Atp molekülü üretmeyen hücreler, canlılık faaliyetlerini sürdüremez, bu nedenle her hücre kendi Atpsini üretir. Atp molekülünün açılımı, adenozintrifosfattır.

Atp molekülünün yapısı

Atp molekülünün üç bölümü vardır. Ortada riboz adı verilen şeker molekülü bulunur. Ribonun bir ucuna adenin olarak bilinen karbon ve azot halkaları eklenmiştir. Ribonun diğer ucunda ise üç fosfat grubu vardır. Üç fosfat grubu, molekül içerisindeki enerjinin anahtarıdır. Besinlerden elde edilen enerji hücrelerde doğrudan doğruya kullanılamaz. Öncelikle Atp molekülü yapısında tutulurlar.

Sonrasında besinlerde enerji ATP molekülünde kimyasal enerjiye dönüştürülür. Bu kimyasal enerji yaşamsal faaliyetlerde kullanılır. Atp hücre içinde sentezlenir. Atp molekülü yapısında bulunan her bir fosfat bağında 7,3 kalori enerji bulunmaktadır.
" } ] }